Navigace
O SKYRU:

Žij zdravě, žij Skyr:

  • Tradiční islandský zakysaný mléčný výrobek
  • Vysoký obsah proteinu: 12 %
    (více info v sekci PROČ SKYR)
  • Minimální obsah tuku: 0,1 %
  • Vyrobeno z mléka od českých farmářů
  • Atraktivní alternativa jogurtů i tvarohů
  • Ovocná složka na dně kelímku
  • Praktické balení (140 g / verze natur též 350 g)
  • Mlékárenský výrobek roku 2017! (link)
  • ZIMNÍ LIMITOVANÁ EDICE: PŘÍCHUŤ KOKOS-MANDLE (link) PŘÍCHUŤ JABLKO-ŠTRÚDL (link

PROČ? PROTOŽE PROTEINY!

  • Přispívají k růstu a udržení SVALOVÉ HMOTY
  • Napomáhají k udržení normálního stavu KOSTÍ
  • Přispívají k tvorbě naší IMUNITY
  • Mají dlouhodobý SYTÍCÍ EFEKT
  • Jsou nezbytné při HUBNUTÍ – bílkoviny zasytí nadlouho, organismus nestrádá a může hubnout. Navíc urychlují odbourávání tuku.
  • V TĚHOTENSTVÍ je dostatek bílkovin nezbytný pro zajištění růstu a vývoje plodu
  • Zvýšený příjem bílkovin se doporučuje i při KOJENÍ
  • 1 Skyr natur 140 g = 33,6 % doporučené denní dávky bílkovin

Kde koupíte

Skyr z Bohušovické mlékárny aktuálně najdete v nabídce těchto velkoobchodních a maloobchodních řetězců:

Napište nám


Skyr v kuchyni: Chutné tipy

Inspirujte se, potěšte své chuťové buňky, vyzkoušejte a sdílejte s přáteli.

  • Čokoládový Skyr chléb
    Čokoládový Skyr chléb

    1 a 1/2 hrnku nastrouhané cukety, 1/2 hrnku Skyr natur, 1 hrnek třtinového cukru, 1 hrnek hladké mouky, 1/2 hrnku hořkého kakaa, 1 lžička jedlé sody
    1/2 lžičky prášku do pečiva, 2 vejce, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 a 1/5 hrnku nastrouhané hořké čokolády (ideálně kvalitní, 75 %), špetka soli
    Předehřejte troubu na 170 °C a vyložte pekáček papírem na pečení. V míse smíchejte cuketu, Skyr natur, cukr, vejce a vanilkový extrakt. V jiné míse smíchejte prosátou mouku, sodu, prášek do pečiva, kakao a sůl a spojte s krémem ze skyru. Nakonec přidejte dvě třetiny strouhané čokolády. Vložte těsto do pekáčku a pečte kolem hodiny. Ve vodní lázni rozehřejte zbytek čokolády a těsně před servírováním jí polijte sladký chléb.

  • Jablečný Skyr závin
    Jablečný Skyr závin

    400 g polohrubé mouky, 250 g másla , 1 vejce (+ 1 vejce na potření), 1 prášek do pečiva , 200 g Skyr natur, špetka soli, 1 kg jablek, 3 skořicové cukry, rozinky, vlašské ořechy, strouhanka
    Do prosáté mouky zamícháme prášek do pečiva a pak přidáme změklé máslo, celé vejce, sůl a Skyr natur. Ručně zpracujeme těsto a dáme jej chladit do ledničky. Zatím okrájíme jablka, zbavíme je jádřinců a nakrájíme je na menší kousky. Z  těsta vyválíme obdélníkový plát, poklademe jej na středu jablky, posypeme trochu skořicovým cukrem, rozinkami, ořechy a nakonec strouhankou. Poté krajními částmi těsta náplň zabalíme a přendáme závin na plech vyložený pečícím papírem. Opakujeme, dokud zbydou suroviny, nakonec potřeme rozmašlovaným vajíčkem a pečeme asi 20 minut na 170 stupňů.

  • Skyr spice cake s karamelovou polevou
    Skyr spice cake s karamelovou polevou

    Korpus
    1/2 šálku změklého másla, 3/4 šálku třtinového cukru, 2 lžíce třtinové melasy, 3 velká vejce pokojové teploty, 1 lžíce vanilkového extraktu
    2 a 1/2 šálku hladké mouky, 1 a 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva, 1/2 lžičky jedlé sody , 1 a 1/2 čajové lžičky mleté ​​skořice, 1 čajová lžička mletého zázvoru, 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku, 1/2 čajové lžičky drceného hřebíčku, 1/2 čajové lžičky soli, 250 g Skyr natur
    Drobenka... Celý recept zde

  • Avokádový Skyr shake
    Avokádový Skyr shake

    1/2 středně velkého, zralého avokáda
    100 ml Skyr natur
    250 ml kokosového mléka
    100 g mraženého ovoce (rybíz, borůvky, maliny)
    kokosové hoblinky
    Vyjměte avokádo ze slupky a v  mixéru jej smíchejte s  polovinou kokosového mléka. Teprve poté do mixéru přidejte zbytek kokosového mléka a Skyr natur. Mražené ovoce orestujte na pánvi. Stejně tak (v čisté pánvi) i kokosové hoblinky. Nalijte avokádovou pěnu do sklenice, ozdobte ji ovocem a kokosovými hoblinami.

  • Chia pudink
    Chia pudink

    100 ml vody
    150 ml kokosového mléka

    5 lžic chia semínek
    2 lžíce javorového sirupu (či medu)

    6-8 lžic Skyru natur z Bohušovic
    granola, ovoce, oříšky

    Do uzavíratelné sklenice, např. od kompotu, nalijte vodu, kokosové mléko, sirup a semínka. Po uzavření řádně protřepejte a nechte odstát. Poté protřepejte znovu a nalijte do připravených skleniček nebo misek (4 porce). Nechte zatuhnout v lednici, min. hodinu, ideálně přes noc. Po ztuhnutí přidáme Skyr, posypeme granolou či oříšky a dozdobíme oblíbeným ovocem.

     

  • Banánovo-avokádové smoothie
    Banánovo-avokádové smoothie

    1 avokádo
    2 banány
    1 hrnek polotučného mléka
    140 g Skyru natur z Bohušovic
    Ingredience rozmixujte do hladka, nalijte do dvou sklenic, případně misek, chcete-li jíst např. s müsli. Výborně chutná s jahodami a šťávou z poloviny limetky.
    Namísto mléka můžete použít alternativu (kokosové, mandlové, sojové...). Užije si výsledný lahodný kotejl!

  • Bylinková frittata
    Bylinková frittata

    1 lžíce másla
    1 malá pokrájená šalotka
    8 větších vajec
    1/3 hrnku Skyru natur
    1/2 hrnku hrášku
    1/4 hrnku čerstvé petrželky a nasekané máty
    60 g nastrouhaného sýru feta
    bylinky na ozdobu
    V zapékací misce rozpusťte máslo a doměkka osmažte šalotku, v míse rozšlehejte vejce se Skyrem, dosolte, dopepřete (dle chuti), přidejte bylinky, hrášek a sýr. Směs promíchejte v pečící misce nebo horké pánvi. Jakmile vajíčka začnou tuhnout, přesuňte nádobu do trouby vyhřáté na 200 °C. Frittata je hotová, když je spodek upečený, ale povrch stále vláčný. Dozdobte bylinkami a nastrouhanou fetou.

  • Snídaňový Skyr koláč
    Snídaňový Skyr koláč

    Korpus: 2 hrnky granoly nebo müsli
    2 lžičky másla
    špetka soli
    Náplň: 2 hrnky čerstvého ovoce
    2 hrnky Skyru natur
    Domácí granola je jednoduchá a praktická, doporučujeme vyzkoušet. Recepty najdete např. ZDE nebo ZDE nebo TADY. Upečenou granolu nechte vychladnout, uchovávejte v uzavíratelné nádobě a část použijte pro korpus našeho koláče. Všechny ingredience rozprostřete do formy a upěchujte, pečte cca 15 minut při 180 °C. Po vychladnutí naplňte korpus Skyrem, vršek ozdobte oblíbeným ovocem a nechte 30 min vychladnout. Vydatná rodinná či přátelská snídaně plná vlákniny a proteinů je na světě!

  • Ovocné nanuky
    Ovocné nanuky

    350 g Skyru natur z Bohušovic
    1 lžíce medu
    1/2 hrnku plnotučného mléka
    1 hrnek oblíbeného ovoce
    (borůvky, jahody, kiwi, mango...)

    1/2 hrnku granoly nebo müsli
    Smíchejte Skyr, mléko a med. Směs vložte do plnícího pytlíku, kterému odstřihnete roh (pro lepší plnění formiček na nanuky). Formičky ze 2/3 naplňte směsí a doplňte na drobno pokrájeným ovocem. Na závěr nasypte trochu granoly nebo müsli a jemně upěchujte, aby se sypké ingredience spojily se Skyrem. Nezapomeňte vložit nanukovou tyčku! :) Nechte zmrazit min. 6 hodin a mňam!

  • Ranní životabudič
    Ranní životabudič

    50 ml mléka
    1/2 kelímku Skyru z Bohušovic 
    Ovesné vločky, rozinky, nastrouhané jablko
    Čerstvé (či zamražené) lesní ovoce, oříšky
    V teplém mléce nechte dobře rozpustit vločky, přidejte Skyr a další ingredience, na závěr posypte oříšky. Vydatná snídaně, která nasytí opravdu nadlouho!

  • Brusinkovo-mátový shake
    Brusinkovo-mátový shake

    250 g Skyru jahoda z Bohušovic
    1dl brusinkového džusu
    0,5 dl jablečného džusu
    7 mátových lístků
    6-8 kostek ledu
    Jahodový Skyr, obě džusové přísady a pět lístků máty vložíme do kuchyňského robotu a umixujeme drink jemné konzistence.
    Do sklenice dáme led, zalijeme štědře shakem a ozdobíme zbylými lístky máty. Na zdraví!

  • Islandské lívance
    Islandské lívance

    1 kelímek Skyru natur 140 g z Bohušovic
    4 vejce, 6 lžiček mouky
    1/2 lžičky vanilkového cukru, trocha soli
    Lívance (z jedné dávky je cca 16 ks) připravte tradičním způsobem, udržujte je teplé (např. v troubě), dokud nejsou hotovy všechny. Dochutit je můžete před podáváním např. Skyrem jahoda!

  • Prudce jedlý chléb
    Prudce jedlý chléb

    450 g hladké mouky
    1 čajová lžička jedlé sody
    1/2 lžičky soli
    300 g Skyru natur z Bohušovic
    V misce promícháme mouku, sůl a jedlou sodu, směs zalijeme Skyrem a vše pečlivě mícháme do těsta.
    Na pomoučeném válu zpracujeme cca půl minuty, do nízkého bochánku na předem vymazaném plechu vyřízneme tvar X, chléb pečeme cca 45 minut při 190°C. Po pár minutách mimo troubu necháme ve vlhké utěrce vychladnout úplně. Krájíme na plátky, podáváme s čerstvým máslem.

  • Skyr zmrzlina
    Skyr zmrzlina

    2 broskve
    60 g třtinového cukru
    250 g Skyru natur z Bohušovic
    1 čajová lžička limetkové šťávy
    Broskve nakrájené na menší kousky dáme zmrazit, poté jemně rozmixujeme se třtinovým cukrem.
    Přidáme Skyr a limetkovou šťávu, pokračujeme v mixování, dokud nevznikne jemné pyré.
    Směs dáme v misce na 2-3 hod. do mrazáku, poté znovu celý krém mixujeme.
    Mražená pochoutka je pak připravená k servírování, případně můžete schovat v mrazáku na později.

     

  • Jahodové smoothie
    Jahodové smoothie

    1/2 kelímku Skyru jahoda z Bohušovic
    1/2 banánu (na kolečka)
    1/2 hrušky
    Několik zralých jahod
    Umixovat, promíchat, vychladit, pozvat přátele, užít si!

  • Kokosové osvěžení
    Kokosové osvěžení

    1 kelímek Skyru natur 140 g z Bohušovic
    0,5 dcl silnější kávy
    1 dcl kokosového mléka
    1/2 banánu
    Několik kostek ledu
    Řádně promíchat, případně rozmixovat, podávat vychlazené. Dobrou chuť!